Zaštita od sunca

Objekti sa velikim staklenim površinama su jedno od obeležja moderne arhitekture. Staklene površine omogućuju maksimalno korišćenje prirodnog svetla, tako da se na taj način prirodno i harmonično uklapaju u okolinu. Objekti sa sjajnim staklenim fasadama privlačnog su izgleda, ali imaju i nedostatke, jer se zbog sunčeve energije i sunčevog zračenja javljaju problemi u unutrašnjosti objekta.

Normalno zastakljene površine bez zaštite, propuštaju 88 % sunčeve energije, od čega 80 % prodire direktno u untrašnjost objekta. Sunčevo zračenje, koje ima određenu talasnu dužinu, prolazi kroz staklo, a nakon toga ga zidovi i sobno pokućstvo upijaju i pretvaraju tu energiju u duge toplotne talase. Takvi talasi (toplota) ne mogu da prođu kroz staklo i zadržavaju se u unutrašnjosti. Upravo ta pojava izaziva "efekat staklene bašte", koja prouzrokuje gomilanje toplote u prostorijama i povećanje temperature.

U koliko spoljna temperatura ne padne ispod temperature u unutrašnjosti objekta, nagomilana toplota u prostorijama ostaje i ne gubi se provetravanjem, niti samo cirkulacijom vazduha. Pri svemu tome prozori sa dvostrukim ili trostrukim staklom još sporije propuštaju unutrašnju toplotu ka spolja.

Kod objekata sa 50 % i više zastakljenih površina, gde su prozori zastakljeni samo jednim staklom, u slučaju zatvorenih prozora i izloženosti suncu, temperatura unutrašnjih prostorija dostiže od 10 do 15 % višu od spoljašnje. Na primer, kada je spoljna temperatura 25°C, u prostoriji je 35°C ili 40°C.

Značajna ušteda energije upotrebom screen fiberglass zastora

Veličina staklenih površina na objektima je važan faktor koji utiče na potrošnju električne energije. Uređaji za hlađenje su neophodni za održavanje ugodne temperature u prostorijama, posebno u letnjim mesecima. Ali, da bi se postigla ugodna temperatura bez uređaja za hlađenje, neophodna je upotreba spoljnih zastora, koji mogu da pruže kvalitetnu zaštitu i da budu jednostavni za održavanje.

Istraživanja CEBPT – a su pokazala da upotrebom MERMET Sunscreen zaštitnog zastora, može da se smanji maksimalna temperatura prostorija, u različitim tipovima zgrada, za 6°C. Ta proučavanja su trajala tokom tri normalna, sunčana dana u Francuskoj. Razlika između visoke i srednje inercije (izolacije) prostorije je bila minimalna.
U prostorijama, u kojima se pomoću klima uređaja održavala temperature na nivou od
25°C, pokazalo se kolika je ušteda električne energije, upotrebom MERMET sunscreen zaštitnog platna, moguća:

• za sobu sa visokom inercijom, kada su ugrađeni zaštitni zastori sa spoljne strane staklenih površina, uređaji za hlađenje moraju da imaju maksimalnu potrebnu snagu od 2000 W, dok u sobi bez zaštitnih zastora uređaji treba da imaju snagu od 3800 W;
• za sobu sa srednjom inercijom, mogu da se uporede sledeće vrednosti: 2000 W sa, i 4100 W bez zaštitnih zastora.

U oba primera, postavljanje spoljašnjih zaštitnih zastora je smanjilo potrošnju električne energije za 62 % (15 kWh na dan).
Spoljni zastori su potreba i važan faktor u modernim objektima. Oni doprinose, kako
izgledu zgrade, tako i udobnosti, kao i značajnu uštedu energije.

Veliki izbor MERMET zaštitnih zastora daje savršene mogućnosti za zaštitu od sunčevog zračenja i spoljnih nepovoljnih faktora (kiše, vetra, grada, prašine, insekata…).
MERMET zastori, osim što štite od toplote, imaju i svojstvo da se kroz njih vidi, ali i da istovremeno štite od radoznalih pogleda spolja. Filtriranjem prirodnog svetla oni sprečavaju blještavost sunca. Delotvornost zastora temelji se na faktoru sunca Fs i koeficijentom zasenjčenja Sc.

Faktor sunca je deo energije koja prolazi kroz staklo:

  1. Energija sunčevog zraka koja udara u staklo prozora (100 %)
  2. Odbijanje/reflektovana energije sunčevih zraka
  3. Apsorbovana energija u staklu koja izlazi spolja
  4. Energija sunčevih zraka koja ulazi u unutrašnjost
  5. Apsorbovana energija u staklu koja ulazi u unutrašnjost

Koeficijent zasenčenja je odnos faktora sunca, u slučaju zaštićenog stakla
(staklo + zasto) i faktor sunca u slučaju običnog stakla.

Koeficijent zaštite od sunca (IPS) je procenat zračenja sunca koje screen fiberglass zastor odbija:

IPS = (1- Sc)

Vrednosti prema kojima se određuje efikasnost zastora, moraju biti date u preciznim merama za određeni tip stakla i samo u slučaju zatvorenih prozora.
Ove vrednosti su uslovljene i drugim povoljnim i nepovoljnim faktorima.
Osim debljine i prirode stakla, važan je položaj i smer fasade, razlika u spoljnoj i unutrašnjoj temperaturi , kao i razmak između zastora i prozora.
Sledeći dijagram temelji se na istraživanjima CEBTP – a, i pokazuje efikasnost MERMET Sunscreen zaštitnih zastora na prozorima, sa jednostrukim i dvostrukim staklom.

Iz grafikona 3 vidi se da se odbija 82 % zračenja sunca (80 % kod prozora sa jednim staklom). Samo 14 % ukupne sunčeve energije i zračenja prodire kroz prozore u unutrašnjost prostorije (u slučaju sa jednim staklom 18 %). Kod upotrebe sa unutrašnj strane, faktor sunca se smanjuje za 64 %.